Sivut

NOSTALGIAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

Rauha Mäkilä: Is It True When U Say That U Love Me, 2006

torstai 14. lokakuuta 2010

Oodi mustalle balsamille

Viime aikoina on lykästänyt: olen saanut pitkästä aikaa tuliaisia maailmalta. Ensimmäisessä erässä tuli pullollinen lempialkoholiani Riian mustaa balsamia. Siitä toettuani tulikin jo seuraava tuliaiskuorma, mikä sisälsi Riga balsamin mustaherukkaversiota mistä en ollut kuullutkaan.


Koska näitä herkkuja ei saa Suomesta, on parempi pitää palopuhe niille, jotka eivät tuotteeseen ole tutustuneet.  Alkuperäinen Riikabalsami (Rigas melnais balzams, Riga black balsam) on Latviassa1800-luvulla kehitetty ns. mahakatkero. Se sisältää yli pariakymmentä vodkaan sekoitettua ainesosaa, mm. erilaisten kasvien kukintoja ja öljyjä. Juoma on pakattu alusta lähtien käsin tehtyyn savipulloon. 

Juoma on huomattavasti tuhdimman makuista mitä Suomen luultavasti myydyin katkero Jägermeister, mihin balsamia monesti mielestäni hyvin virheellisesti verrataan. Jägeri on huomattavasti makeampaa ja vähemmän täyteläistä, mitä balsami. Jos vertailukohteita on pakko etsiä, vertaisin originaalia mustaa balsamia ennemmin joko Unicumiin tai ehkä Fernet Brancaan. Balsami on erinomainen shotti, minkä annosmäärän kanssa kannattaa kuitenkin pitää varansa, 45% juoma kun tekee tehtävänsä yllättävän helposti. Perinteisesti latvialaiset ovat sekoittaneet balsamiannoksensa myös joko kuumaan veteen tai mustaherukkamehuun. Muistan joskus vuosia sitten juoneeni mahtavan mustaherukka-sitruuna-balsamisekoituksen balsamin nimikkobaarissa Riiassa. Juoman pinnalla olevat neilikat kruunasivat lämmittävän juoman.


Muutaman päivän vanha tuttavuuteni Black balsam currant ei ollut pöllömpi sekään. Itseasiassa maistellessamme porukassa enemmän liköörimäistä juomaa, kaikki tuntuivat ihastuvan siihen heti. Mikä ei ole siis sanottua, kun ihminen maistaa ensimmäistä kertaa originaalia balsamia. Viinimarjan maku oli todella voimakas, mutta ei onneksi liian makea ja harjaantunut makuaistini (...köh) maistoi heti, ettei juomassa olut yhtä paljon alkoholia. Tutkiskelu osoitti makunystyräni tarkoiksi, sillä currantversiossa olikin "vain" 30% alkoholia. Vaikka mustaherukan maku oli hyvä, se oli ehkä omaan makuuni hieman liian muut maut peittävä ja mietinkin olisiko oma mustaherukkashottini kuitenkin tästä edes miksaus 1:1 originaalia ja currantversiota. joku ilta pitää ehdottomasti testata myös kuumaa vettä mustaherukkabalsamilla.

Tarkempi tutkailu osoittaa, että balsamista on tullut viime vuosina (?) myös muita uutuustuotteita, kuten mustabalsami-kermalikööri sekä long drink-tyyppiset 5.5% pullojuomat. Curratissa riittää kuitenki minulle uutuutta vähäksi aikaa ja perinteinenkin on niin houkutteleva, joten en edes haaveile tutustumista muihin tuotteisiin vähään aikaan.

Lähin paikka hakea tätä mahtavaa latvialaisjuomaa taitanee olla Tallinna, mutta RyanAir lentää Tampereelta Riikaan myös todella halvalla. Linja-autollakin pääsee, nimimerkillä kokemusta on.

5 kommenttia:

  1. hyvää nimpparia! mulle ja äiskälle on kuulemma kans baltian-tuliaisia hapsunahkatakkiveljen luona. (josta btw tulee isä!!) pitäis varmaan käydä kyläilemässä. pian.

    VastaaPoista
  2. tuota sai ennen suomesta apteekista..

    VastaaPoista
  3. hanska: kiitti!

    aleksi:enpä ole kuullut tuollaisesta, sekoitatkohan johonkin toiseen aineeseen?

    VastaaPoista
  4. Fernet Brancasta on kamalat muistot kun isä aina juotti sitä kaikilla ulkomaan matkoilla ettei tule vatsatautia, ja jos tuli, niin se vatsatauti meillä hoidettiin sit konjakilla :D Nyttemmin olen kyllä alkanut uudestaan kiinnostua noista yrttilikööreistä nimenomaan lääkinnällisessä mielessä, toimii paremmin kuin Activia :) Pitääkin yrittää saada tuota balsamia jostain, jos se on tosiaan niin tymäkkää tavaraa kuin sanotaan.

    VastaaPoista
  5. Hahhah! Aivan mahtavaa! No käytetäänhän katkeroita myös ruuan sulattajina, joten ei kai se maine ole ihan tuulesta temmattu. Konjakkihan toimii myös sydänlääkkeenä ja balsamihan on kehitetty nimenomaan lääkkeeksi, Riiaan siis!

    VastaaPoista