Sivut

NOSTALGIAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

Rauha Mäkilä: Is It True When U Say That U Love Me, 2006

tiistai 23. marraskuuta 2010

Etsin kunnes löydän sut

'

Kerran vuosia sitten söin tamperelaisessa Bella Romassa hyvän katkarapuspagetin*. Se oli yksinkertainen annos, spagettia ja katkarapuja jonkinlaisessa chili-valkosipuli-oliiviöljykastikkeessa. Ei kermaa. Ei tomaattia.

Nyt flunssaisena haluaisin samanlaista pastaa. Aineksia löytyy: öljyä, katkiksia, spagettia, chiliä sekä palkona, jauheena että erilaisissa soosimaisissa muodoissa, sipuli, valkosipulia, yrttejä sen seitsemää sorttia ja parmesania. Aurajuustoa ei ole eikä tule. Eli miten raaka-aineista saadaan hyvä ruoka? Eka erä ei ollut lähelläkään täydellistä, oisko jollakin niksiä? Tai edes jotain aavistusta miten öljyyn saadaan hyvä chilin ja valkosipulin maku, mikä maustaisi spagetinkin herkulliseksi. Myös sympatiaa tihkuvat parane pian terveiset tervetulleita.

*)13. SPAGHETTI DEL PIRATA L 12,40e 
Spaghettia, katkarapuja, chiliä, Aura-juustoa ja valkosipulia oliiviöljykastikkeessa.

10 kommenttia:

  1. Mä lähestyisin tätä niin, että samalla kun kiehauttaisin pastan, freesaisin valkosipulia ja mahdollisesti sipulia öljyn ja voin seoksessa, lisäisin tuoretta chiliä, mahdollisesti muita mausteita ja sulat katkat. Valuttaisin pastan ja heittäisin öljyyn ja tossailisin ympäri pannua jonnkun tovin.

    VastaaPoista
  2. No voi perse, mä tein juurikin noin eikä ollu kyllä kovin kummosta. Ehkä mausteiden määrää vois lisätä, ainaki chilin.

    VastaaPoista
  3. no ei tossa kyllä oo paljo muuta mahista tehä eli taitaapi vika olla mun maustamistaidoissa nyt.

    VastaaPoista
  4. Joo kyllä se mausteita sietää, aika tavallakin, anna palaa vaan!

    VastaaPoista
  5. italialainen ruoka, se jos mikä on salatiedettä! Ja Aleksilta ei nyt kysytä mielipidettä, sen mielestä sekin on kuitenkin yhtä helppoa kuin lapsen piekseminen ;D Muistaakseni joskus aiheen tiimoilta turistiin, mä otan joku päivä uusintakierroksen tomaattisoossin suhteen ja lupaan raportoida, tuottaako mausteiden ( eli sokerin, suolan ja sipulien) raaka ylikäyttö edes yhtään enempää makua, joka muistuttaisi italialaisessa raflassa syötyjä makoisia annoksia.

    ps. Parane pian!

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa mun lempispagetilta, nam!

    Noista aineksista tekisin näin:

    Pistä spagetti kiehumaan.

    Kuullota pilkottua sipulia, pienittyä valkosipulia ja tuoretta tai kuivattua chiliä sekä haluamiasi mausteita öljyssä. Älä päästä kärähtämään! (Jos on valkosipulilla tai vaikka valkosipulilla ja chilillä maustettua öljyä, käytä sitä kuullotukseen.)

    Kun spagetti on al dente, valuta se ja laita takaisin kattilaan. Kaada sipuli-valkosipuli-chili-yrttiöljy spagetin sekaan ja sekoittele. Sekoita myös sulatetut tai jäiset katkaravut (tai jokiravut purkista) pastan sekaan ja sekoita, kunnes katkat ovat sulaneet. Rouhi päälle mustapippuria ja merisuolaa, sekoita vielä kerran.

    Kippaa koko setti lautaselle. Vielä annoksen päälle kierros pippuria ja suolaa, parmesaanilastuja (tai -raastetta, jos tykkää siitä koostumuksesta enemmän). Jos haluaa fifistellä, pari riuhtaisua jotain tuoretta lempiyrttiä koko annoksen päälle.

    Ja kyytipojaksi skumppaa. Tai jotain muuta hyvää.

    (Mä teen yleensä pastaruoat fiilispohjalta, vaikka mulla on kotona täydellinen pastaresettikirjakin. Pitäiskin varmaan vilkaista myös sitä, kun pääsee taas kotio hmm.)

    VastaaPoista
  7. Nii ja parane pian (tihkuu sympatiaa)!

    VastaaPoista
  8. Salka: mun lempilainauksia on kyllä tuo "helppoa ku lapsen hakkaaminen" ja hei, siis tomaattisoosinhan tekee selleri. Sitä sinne hienonnettuna!

    TS: huom sun uus rap-tyyppinen lempinimi TS! Jep, näin tein. Just äsken söin ja vaikka mulla on makuaistiki pois, silti se oli hemmetin tulista. Huomasin, et juju on sen öljyn maustaminen kunnolla.

    Parmesaanista tykkään nykyään raastettuna sinne sekaan, kun kyse on spagetista. Isot palat taas vaikkapa kermakastikkeen päälle.

    Kumma tää makuaisti. Toinen spagettiani syönyt henkilö kysyi:onks tässä chiliä kun kysyin tulisuudesta. Ja hyvällä tahdolla maistoi että joo, on tässä hieman lämpöä. Ku mun suu oli ihan tulessa omaa annostani syödessä.

    VastaaPoista
  9. klassinen perusitalialanen(Cacio e Pepe); keitä spagetti, kaada melkein kaikki vesi pois ja laita voita sekaan ja keittele vähän, laita parmesaaniraaste ja pippuri sekaan mutta älä keitä enää, parmesaania ei saa keittää. valmis.

    öljykastikkeeseen ei kuulu laittaa parmesaania.

    VastaaPoista
  10. ahaa! No hei kiitti! Kokeilenpa tätä vaikka sienten kanssa!

    VastaaPoista